Dit is écht afwisselend werk!


“Tijdens mijn opleiding had ik nooit het idee om calculator te worden, maar ik zou nu echt niets anders meer willen. Dat komt omdat we bij Nikkels ook de planvorming van het project doen en daardoor is dit zo’n brede, veelzijdige en ontwikkelingsgerichte functie. Je maakt alles mee, werkt samen met alle afdelingen en hebt te maken met alle aspecten van een bouwproject.”

Na de MTS ging Ronald aan de slag bij een kleine aannemer in de regio. Na een tijdje begon het te kriebelen en koos Ronald voor een bedrijf met meer uitdaging en schaalgrootte van projecten: Nikkels bouwbedrijf.

Hij begon op de afdeling Renovatie & Onderhoud en verhuisde daarna intern naar de afdeling Nieuwbouw als werkvoorbereider. “Aan het begin bij Nikkels heb ik wel eens gezegd dat als de kans zich voordeed, dat ik wel projectleider wilde worden.” Maar het verliep heel anders… Ronald bleek als werkvoorbereider al uitstekend uit de voeten te kunnen met het calculatieprogramma en zo rolde hij geleidelijk de functie van calculator in.

Wat maakt deze functie nou zo leuk?

“We werken bij Nikkels doorgaans met vaste opdrachtgevers. Zij hebben een plan en een budget. En matcht het plan niet helemaal met het budget, dan gaan wij op de afdeling planvorming kijken hoe we dat wel kunnen laten matchen.

Je bent dus al in een heel vroeg stadium bezig met een project. Op dat moment kun je je eigen draai eraan geven, om te zorgen dat het zowel technisch als budgettair past. Voor mij een hele mooie uitdaging. Zeker in deze tijd, waarin inkoopprijzen sterk variëren en druk staat op de verkoopprijzen.”

Hoe gaan jullie te werk als planvormers?

“Een plan komt bij ons binnen, soms al helemaal uitgewerkt met woningtypes, een ontwerp van de architect en een budget. Maar we krijgen ook vaak een ruwe schets, of doen mee met een selectie waarbij we het hele plan zelf mogen vormgeven en uitwerken.

Dan gaan we aan de slag en doorlopen de volgende stappen:

  1. Is het technisch haalbaar en voldoet het project aan de wettelijke (milieu) eisen?
  2. We maken een raming, dat is een eerste inschatting van de kosten.
  3. Het tekenwerk wordt verder uitgewerkt en we gaan offertes aanvragen.
  4. Dan gaan we echt calculeren en definitieve hoeveelheden bepalen.
  5. Vervolgens gaat het naar de opdrachtgever voor een prijsaanbieding, of maken we een prijs voor de selectie.
  6. Bijstellen en sturen wanneer veranderingen om een nieuw plan vragen
  7. Na akkoord van de opdrachtgever wordt de aannemersovereenkomst getekend en verzorgen wij de contracten. Dan dragen we project over naar het uitvoerende projectteam binnen Nikkels.

Ook daarna blijven we betrokken bij een project, bijvoorbeeld als er nog kopersopties zijn. Denk bijvoorbeeld aan een uitbouw, dan moeten we niet alleen een calculatie opstellen, maar ook kijken of het past binnen de BENG-eisen.

Gemiddeld heb je als planvormer zo’n 4 à 5 projecten waar je tegelijk aan werkt. Je begint aan een project en maakt deze ook af, dat maakt je echt eigenaar van het project. En bij Nikkels doe je echt het hele voortraject, van begin tot eind, wat het echt extra leuk maakt.

Combineer dat met het afwisselende werk en de contacten met veel verschillende partijen, zoals opdrachtgever, leveranciers, kopers, werkvoorbereider en projectleider, en dat maakt dat dit écht een superleuke baan is!”

Hoe is de samenwerking binnen de afdeling?

“In totaal zijn we nu met 5 collega’s op de afdeling planvorming en werken intensief met elkaar samen. Met elkaar bespreken we niet alleen de projecten en planning, maar ook nieuwe ontwikkelingen en innovaties, zoals circulair bouwen. Voorheen deden we bijvoorbeeld al EPC-berekeningen, nu hebben we te maken met de BENG norm. Dat brengt meer met zich mee qua regelgeving. Dit soort veranderingen zijn alleen maar leuk en je leert er veel van.”

En waarom Nikkels?

“Nikkels is een écht familiebedrijf. Je kunt bij iedereen binnenlopen, van directeur tot uitvoerder op de bouw. De lijntjes zijn echt kort, ondanks dat we toch zo’n 150 collega’s hebben. Ik zit hier nu zo’n 18 jaar, dat zegt wel genoeg over hoe goed het bevalt! De sfeer in het bedrijf is goed, we hebben gezellige feestavonden. Kortom, gewoon een heel fijn bedrijf om te werken!”

Spreek het verhaal van Ronald jou aan?

Dat komt goed uit, want we hebben op dit moment 2 vacatures openstaan voor de afdeling planvorming:

Kijk snel op de vacature van jouw keuze voor meer informatie en solliciteer!