Anticiperen op de toekomst


Door de verandering in wet- en regelgeving is gasloos bouwen in een stroomversnelling gekomen. Voor ons het moment om te bewijzen aan onze opdrachtgevers dat we als bouwbedrijf snel kunnen schakelen en anticiperen. Maar ook dat we nadenken over de inhoud. Want gasloos bouwen betekent voor ons altijd maatwerk. Het is afhankelijk van de locatie, budgetten en mogelijkheden. En we kijken graag met een schuin oog naar de toekomst. Welke technologische ontwikkelingen zitten eraan te komen en kunnen we dit al toepassen in onze projecten?

Bert Nikkels: “Bij de start van een project vormen we direct een team met de opdrachtgever en installateur. Op deze manier kunnen we snel en goed inventariseren welke mogelijkheden er zijn en wat de beste oplossing is voor het project. Een mooi voorbeeld zijn de appartementen Nieuwe Es in Wezep. Het eerste complex dat we hebben gerealiseerd heeft nog een gasaansluiting, het tweede identieke complex viel net na 1 juli qua bouwaanvraag, dus daar moesten we gedwongen gasloos gaan bouwen. Dit had wel wat gevolgen, omdat we aanpassingen moesten gaan doen op installatiegebied in een bestaand ontwerp. Samen met onze bouwpartners hebben we gekeken naar de mogelijkheden en is het gelukt om de appartementen geheel gasloos te realiseren binnen het bestaande ontwerp.”

De toekomst is vandaag

Ook voor 1 juli waren we al drukdoende met de realisatie van duurzame gebouwen. Bouwen met het oog op de toekomst. Een toekomst die sneller werkelijkheid werd dan gedacht door tussenkomst van de overheid. In Apeldoorn zijn dit jaar twee woningen gerealiseerd in ons Bewust Wonen concept. Gerrit Nikkels: “We boden kopers de mogelijkheid om met een extra investering een zeer energiezuinige woning te laten bouwen. Twee van de in totaal zeven kopers gingen voor deze optie, waarbij zonnepanelen, vloerverwarming en extra isolatie is toegepast. Met als doel om een energieneutrale woning te realiseren.”

  

Daniel en Nienke Zweering zijn een van de twee kopers die kozen voor een energieneutrale ‘0 op de meter’ woning. Zeventien zonnepanelen, een warmtepomp en een warmteterugwinningssysteem, in combinatie met een hoogwaardig geïsoleerd huis, zorgen ervoor dat de woning aan de Aristotelesstraat in Apeldoorn energieneutraal is. Daniel Zweering: “Duurzaam hoeft echt niet duur te zijn. Wij hebben, na ons goed voorgelicht te hebben, heel bewust gekozen voor een energieneutrale woning. En we hebben geen moment spijt, we zouden het iedereen aanbevelen!” Nienke: “Ik heb het echt altijd koud, maar hier heb ik het nog geen moment koud gehad. Het wooncomfort is echt super.”

“De zonnepanelen op ons dak hebben afgelopen jaar 1000 kW meer opgeleverd dan we nodig hadden. De kosten lijken in eerste instantie een grote investering, maar doordat we extra konden lenen op onze hypotheek, is het snel terugverdient. Want het hogere maandbedrag op de hypotheek wordt ruimschoots gecompenseerd doordat we geen gas- en elektrakosten meer hebben,” aldus Daniel.

De eerste gasloze wijk van Deventer

Steenbrugge in Deventer is een bijzonder project. Het is de eerste gasloze wijk van Deventer en er wordt op dit moment volop gebouwd en diverse woningen zijn zelfs al opgeleverd. Nadat het plan enkele malen de ijskast in ging, werd aan het eind van de crisis besloten om er toch mee door te gaan. Bovendien stak de ontwikkelaar zijn nek uit om van Steenbrugge de eerste gasloze wijk van Deventer te maken.

Comfort, onderhoud, kosten en garanties staan centraal in het energieconcept dat op woningniveau in nauwe samenwerking met Nikkels is ontwikkeld. De woningen hebben dus geen gasaansluiting en voor de verwarming wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp. Alle woningen hebben een individuele pomp en geen centrale voorziening. Daarnaast zijn de woningen standaard voorzien van hoogwaardige ‘in-dak’ zonnepanelen.

Bekijk hier een leuke video waarin de ontwikkelaar aan het woord is en uitlegt over de keuzes die gemaakt zijn:  https://www.youtube.com/watch?v=eGydvgPdehU&feature=youtu.be

Ugchelen Buiten klaar maken voor de toekomst

Deze nieuwe wijk in Apeldoorn, waar Nikkels in totaal 275 woningen bouwt , wordt klaargemaakt voor de toekomst. Want hoewel de bouwaanvraag voor veel woningen al is gedaan voor 1 juli 2018, onderzoeken wij de mogelijkheid om aardgasvrij te gaan bouwen. Om dat te realiseren zijn we samen met het Warmtebedrijf Apeldoorn bezig om te kijken naar een Buurtwarmte-installatie op het terrein van Ugchelen Buiten. Via het warmtenet ontvangen de aangesloten woningen dan hun warmte voor ruimteverwarming en verwarming van tapwater.

De warmte die we opwekken is ‘groene warmte’, waarvoor duurzame en regionale resthoutsnippers worden gebruikt, die ruim voorradig zijn. Denk bijvoorbeeld aan resthout dat vrijkomt uit het onderhoud van tuinen, openbaar groen en agrarisch landschapsbeheer. Het resthout heeft geen hoogwaardiger doel, maar kan dus wel duurzaam benut worden voor groene warmte in deze wijk!

Meer informatie over de inhoud van dit artikel? Neem vrijblijvend contact met ons op via info@nikkels.nl!